Зимна салата
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
500 гр. картофи
2 сварени моркова
2 печени червени чушки
1 кисела ябълка
1 супена лъжица кисело мляко
1 супена лъжица майонеза
праз лук
1 връзка магданоз
сол
олио
ябълков оцет
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се измиват и необелени се сваряват, след това ги обелваме и намачкваме с помоща на вилица, поставяме ги в подходящ съд и към тях прибавяме нарязания на дребно праз лук, настърганите моркови и ябълка, печените чушки, нарязани на дребно, майонезата, киселото мляко. Подправя се със сол, олио и оцет на вкус и се поръсва със нарязания магданоз.
500 гр. картофи
2 сварени моркова
2 печени червени чушки
1 кисела ябълка
1 супена лъжица кисело мляко
1 супена лъжица майонеза
праз лук
1 връзка магданоз
сол
олио
ябълков оцет
2 сварени моркова
2 печени червени чушки
1 кисела ябълка
1 супена лъжица кисело мляко
1 супена лъжица майонеза
праз лук
1 връзка магданоз
сол
олио
ябълков оцет
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се измиват и необелени се сваряват, след това ги обелваме и намачкваме с помоща на вилица, поставяме ги в подходящ съд и към тях прибавяме нарязания на дребно праз лук, настърганите моркови и ябълка, печените чушки, нарязани на дребно, майонезата, киселото мляко. Подправя се със сол, олио и оцет на вкус и се поръсва със нарязания магданоз.
Зимна плодова салата
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 брой помело
2 броя киви
2 броя банан
2 броя мандарина
2 броя ябълка
за дресинга:
1 супена лъжица карамел
20 - 30 мл тъмен ром
50 гр. кафява захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Плодовете се нарязват на малки кубчета.
В отделен съд се смесват ромът, карамелът и кафявата захар.
В купа на пластове се подреждат различните плодове и се заливат с дресинга. Отгоре се украсява с парченца мандарина и се поръсва с кафява захар.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 брой помело
2 броя киви
2 броя банан
2 броя мандарина
2 броя ябълка
за дресинга:
1 супена лъжица карамел
20 - 30 мл тъмен ром
50 гр. кафява захар
2 броя киви
2 броя банан
2 броя мандарина
2 броя ябълка
за дресинга:
1 супена лъжица карамел
20 - 30 мл тъмен ром
50 гр. кафява захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Плодовете се нарязват на малки кубчета.
В отделен съд се смесват ромът, карамелът и кафявата захар.
В купа на пластове се подреждат различните плодове и се заливат с дресинга. Отгоре се украсява с парченца мандарина и се поръсва с кафява захар.
В отделен съд се смесват ромът, карамелът и кафявата захар.
В купа на пластове се подреждат различните плодове и се заливат с дресинга. Отгоре се украсява с парченца мандарина и се поръсва с кафява захар.
Салата с китайско зеле и майонеза
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 малка глава китайско зеле
1 майонеза
100 гр. сладка царевица
100 гр. шунка
100 гр. кашкавал
1 малка краставица
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Отделете от зелката 4-5 листа (не много големи). Нарежете останалото зеле на ивички, шунката, кашкавала и краставицата на малки кубчета. Смесете всичко, добавете майонезата и царевицата. Посолете и разбъркайте.
Напълнете отделените листи от зелката със салатата и ги подредете в подходяща чиния. Сглобете кръгчетата от цвеклото и оформете като роза. Гарнирайте и поднесете.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 малка глава китайско зеле
1 майонеза
100 гр. сладка царевица
100 гр. шунка
100 гр. кашкавал
1 малка краставица
сол
1 майонеза
100 гр. сладка царевица
100 гр. шунка
100 гр. кашкавал
1 малка краставица
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Отделете от зелката 4-5 листа (не много големи). Нарежете останалото зеле на ивички, шунката, кашкавала и краставицата на малки кубчета. Смесете всичко, добавете майонезата и царевицата. Посолете и разбъркайте.
Напълнете отделените листи от зелката със салатата и ги подредете в подходяща чиния. Сглобете кръгчетата от цвеклото и оформете като роза. Гарнирайте и поднесете.
Напълнете отделените листи от зелката със салатата и ги подредете в подходяща чиния. Сглобете кръгчетата от цвеклото и оформете като роза. Гарнирайте и поднесете.
Празнична салата `Свещ за Новогодишната нощ`
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за салата:
майонеза
2 с.л. заквасена сметана
4-5 сварени картофа грах от консерва
кисели краставички
сварени моркови
сладка царевица от консерва
сол
за декорацията:
настърган кашкавал
настъргани белтъци
настърган морков
настърган жълтък
парченца маслини
царевични зрънца
печена червена чушка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изброените продукти за салатата /количеството е пожелания/ нарежете на парченца и разбъркайте с нарязан магданоз, настърган кашкавал и настърган белтък. Направете фитил от маслини, пламък от настъргани моркови и жълтъци, а панделката е от червени печени чушки. Весел праз
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за салата:
майонеза
2 с.л. заквасена сметана
4-5 сварени картофа грах от консерва
кисели краставички
сварени моркови
сладка царевица от консерва
сол
за декорацията:
настърган кашкавал
настъргани белтъци
настърган морков
настърган жълтък
парченца маслини
царевични зрънца
печена червена чушка
майонеза
2 с.л. заквасена сметана
4-5 сварени картофа грах от консерва
кисели краставички
сварени моркови
сладка царевица от консерва
сол
за декорацията:
настърган кашкавал
настъргани белтъци
настърган морков
настърган жълтък
парченца маслини
царевични зрънца
печена червена чушка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изброените продукти за салатата /количеството е пожелания/ нарежете на парченца и разбъркайте с нарязан магданоз, настърган кашкавал и настърган белтък. Направете фитил от маслини, пламък от настъргани моркови и жълтъци, а панделката е от червени печени чушки. Весел праз
Салата от пресни краставици и извара с орехи
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2 пресни краставици
500 гр. извара
1 ч.ч. смлени на едро орехи
2-3 скилидки чесън
сол
500 гр. извара
1 ч.ч. смлени на едро орехи
2-3 скилидки чесън
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Добавете към изварата орехите, счукания чесън и сол ако е необходимо. Разбъркайте добре. Сложете в средата на подходяща чиния сместа. Нарежете краставиците на кръгчета и подредете отстрани.
Салата айсберг с макарони и риба тон
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
200 г салата айсберг
консерва риба тон
50 г царевица
50-60 г мариновани печурки
200 г макарони (форма по избор)
сол на вкус
зехтин и балсамико на вкус
консерва риба тон
50 г царевица
50-60 г мариновани печурки
200 г макарони (форма по избор)
сол на вкус
зехтин и балсамико на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Салатата се нарязва, овкусява се със зехтин, сол на вкус и балсамовия оцет. Към нея се добавят гъбките, царевицата и сварените предварително макарони. Разбърква се добре, най-отгоре на салатата се изсипва консервичката риба тон. Ако е в растителна мазнина, към салатата може и да не се слага зехтин.
Шарена салата с картофи
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
6-7 сварени картофа
50 г шпеков колбас
10-15 маслини без костилки
1/2 глава стар лук
1-2 стръка зелен лук
магданоз
1 морков
сол
ябълков оцет
зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме сварените картофи на кубчета. Смесваме с шпеков колбас, маслини, нарязан ситно стар и зелен лук. Подправяме със сол, ябълков оцет и зехтин на вкус. Готовата салата украсяваме с пресен магданоз и настърган морков.
6-7 сварени картофа
50 г шпеков колбас
10-15 маслини без костилки
1/2 глава стар лук
1-2 стръка зелен лук
магданоз
1 морков
сол
ябълков оцет
зехтин
50 г шпеков колбас
10-15 маслини без костилки
1/2 глава стар лук
1-2 стръка зелен лук
магданоз
1 морков
сол
ябълков оцет
зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме сварените картофи на кубчета. Смесваме с шпеков колбас, маслини, нарязан ситно стар и зелен лук. Подправяме със сол, ябълков оцет и зехтин на вкус. Готовата салата украсяваме с пресен магданоз и настърган морков.
Празнична салата с боб и праз
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
500 гр. боб
2 стръка праз лук
3 бр. лук - средни глави
сол
олио
ябълков оцет
магданоз
за аранжиране:
домат
краставица
2 стръка праз лук
3 бр. лук - средни глави
сол
олио
ябълков оцет
магданоз
за аранжиране:
домат
краставица
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварете боба /да не се разварява/, отцедете го и охладете. Изсипете го в купа, посолете и добавете ситно нарязан лук и нарязан праз на колелца. Овкусете с олио и оцет. Отгоре поръсете със ситно нарязан магданоз. Украсете с розичка от домат и листа от краставица.
Салата от картофи, чушки и царевица
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
4-5 бр. сварени картофа
100 г сладка царевица
2 червени печени чушки
1 с л зехтин
сол и черен пипер на вкус
100 г сладка царевица
2 червени печени чушки
1 с л зехтин
сол и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварете и обелете картофите. Нарежете ги на кубчета и ги наредете по края на чинията. В оставения кръг до тях наредете нарязаните печени чушки, а в средата сладката царевица. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Тази салата може да се залее с дресинг Винегред. Бърза и вкусна салата !
Салата `Празничен венец`
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
500 г сварени картофи
3 сварени моркова
2 печени червени чушки
200 г майонеза
1 връзка пресен магданоз
сол на вкус
щипка черен пипер
3 сварени моркова
2 печени червени чушки
200 г майонеза
1 връзка пресен магданоз
сол на вкус
щипка черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварените картофи се обелват и нарязват на ситно, 2 моркова се нарязват на кубчета и смесваме с картофите. Разбърква се с майонезата, сол и черен пипер. Печените чушки също нарязани на ситно.
В голяма чиния нареждаме половината от картофената смес като венец. Отгоре нареждаме нарязаните ситно печени чушки и покриваме с останалите картофи. От сварения трети морков с белачка се нарязват тънки дълги ленти и ги нареждаме върху венеца, като го опасват от горе до долу. Върху тях поставяме точици с майонеза. Украсяваме с листенца пресен магданоз и малки парченца червена чушка. Преди поднасяне охладете салатата. Вкусно и ефектно за празника. Весели празници !!!
В голяма чиния нареждаме половината от картофената смес като венец. Отгоре нареждаме нарязаните ситно печени чушки и покриваме с останалите картофи. От сварения трети морков с белачка се нарязват тънки дълги ленти и ги нареждаме върху венеца, като го опасват от горе до долу. Върху тях поставяме точици с майонеза. Украсяваме с листенца пресен магданоз и малки парченца червена чушка. Преди поднасяне охладете салатата. Вкусно и ефектно за празника. Весели празници !!!
Празнична салатна торта
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тортата:
5-6 бр. сварени и обелени картофа
100 гр. сирене
100 гр. кашкавал
200 гр. майонеза
3 бр. сварени и обелени яйца
2-6 бр. кисели краставички
100 гр. грах
сол
5-6 бр. сварени и обелени картофа
100 гр. сирене
100 гр. кашкавал
200 гр. майонеза
3 бр. сварени и обелени яйца
2-6 бр. кисели краставички
100 гр. грах
сол
за снежните човечета:
200 гр. сирене
3 с.л. майонеза
черен пипер на зърна
парченца сварен морков
за борчетата:
тънки филийки краставица
за декорация:
ситно нарязан магданоз
200 гр. сирене
3 с.л. майонеза
черен пипер на зърна
парченца сварен морков
за борчетата:
тънки филийки краставица
за декорация:
ситно нарязан магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
На дъното на салатната чиния настържете картофи. Посолете. Намажете с майонеза. Редувайте настъргано сирене, майонеза, грах, майонеза, кашкавал и т.н. Отстрани декорирайте с наситнен магданоз. Натрошете сиренето и смесете с майонезата. Оформете топчета и сглобете снежните човеци. Направете очи и копчета с черен пипер, а шапките с варен морков. Направете борчета, като навиете лентичките краставица на спирали.
Празнична свежа салата
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 бр. маруля
1 връзка зелен лук
2-3 бр. репички
1 бр. сварено яйце
сол
зехтин
оцет
1 връзка зелен лук
2-3 бр. репички
1 бр. сварено яйце
сол
зехтин
оцет
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте и нарежете марулята и лука на тънки ивици. Подредете в чиния. От репичките нарежете тънки колелца и оформете розички. Отделете жълтъка. Белтъка нарежете на лентички и наредете като маргаритка. Шприцовайте жълтъка в средата. Овкусете преди поднасяне.
Редена салата
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
краставица
домат
сирене
кисело мляко
маслини
чесън
копър
черен пипер
домат
сирене
кисело мляко
маслини
чесън
копър
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Намачкваме сиренето и добавяме малко кисело мляко, черен пипер, пресован чесън, копър - пасираме, за да стане крем. Оставяме го за няколко часа в хладилник. Режем краставицата с белачката и навиваме на кръг, който пълним със предварително подготвената смес. Другото е въпрос на въображение.
Карфиол
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
карфиол
сол
масло
черен пипер
може и подправка по избор
сол
масло
черен пипер
може и подправка по избор
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Карфиолът се задушава под капак 1-2 минути (попарва се). После се овкусява и се полива с малко разтопено масло.
Салата от ендивия, фризе и червено цвекло
Eсенна салата
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
половин прясна зелка
1 морков
1/2 глава червено цвекло
сол
зехтин
оцет
1 морков
1/2 глава червено цвекло
сол
зехтин
оцет
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Зелката се нарязва на ситно, морковът и червено цвекло след като се обели се настъргва на ренде и се смесват зеленчуците в купа. Овкусяваме със сол, зехтин и оцет. Бързо и вкусно !
Редено
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
3 средно големи тиквички
4 глави лук
4 домата
сирене
зехтин
сол
магданоз
4 глави лук
4 домата
сирене
зехтин
сол
магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Зеленчуците се изчистват и се нарязват на кръгчета. Редят се в намаслена тавичка в последователност: тиквичка, домат, лук и малко сирене и така докато се изчерпят продуктите. Овкусяваме и печем на 200-220 градуса.
Селска лятна салата с тиквички
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2 домата
половин краставица
1 грилована на скара тиквичка
100 г сирене
10 бр. маслинки
зехтин
сол
лимонов сок
половин краставица
1 грилована на скара тиквичка
100 г сирене
10 бр. маслинки
зехтин
сол
лимонов сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязват се доматите и краставицата на кубчета, грилованите тиквички се нарязват на половинки и всичко се овкусява със сол, зехтин и лимонов сок. Отгоре се нареждат маслинки и кубчета сиренце. Прекрасна селска салата за сезона !
Тиквички с кус кус
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
300 г кус кус
1 тиквичка
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
олио
1-2 с л зехтин
копър
магданоз
сол на вкус
черен пипер
1 тиквичка
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
олио
1-2 с л зехтин
копър
магданоз
сол на вкус
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Кус кусът се сварява в подсолена вода за 10 минути и се отцежда. В загрято олио се задушават нарязания лук, ситно нарязани скилидки чесън и обелена и нарязана на кубчета тиквичка. Ако е нужно се добавя малко вода. Задушава се до омекване. Овкусяваме със сол, черен пипер и нарязан копър и магданоз. Смесва се с отцедения кус кус, разбъркваме с 1-2 с. л. зехтин. Поднасяме с пресни домати.
Бързо и много вкусно, не само като салата, а може и за гарнитура на печено пиле. Добър апетит !
Бързо и много вкусно, не само като салата, а може и за гарнитура на печено пиле. Добър апетит !
Салата катък с печен пипер
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кофичка кисело мляко
сирене
1 буркан (среден, конфитюрен) печен пипер
1 майонеза
сирене
1 буркан (среден, конфитюрен) печен пипер
1 майонеза
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Печеният пипер се нарязва на дребно. В дълбока купа се изсипват киселото мляко, майонезата. Добавя се нарязаният пипер и се натрошава сиренето. Всичко се разбърква много добре и се сервира.
Салата Свежест
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1кг картофи
250 гр. майонеза
връзка копър
връзка магданоз
сол
250 гр. майонеза
връзка копър
връзка магданоз
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме картофите. Нарязваме ги, овкусяваме ги, добавяме ситно нарязаните копър и магданоз. Добавяме майонезата. Объркваме добре и оставяме в хладилник за няколко часа.
Картофена салата с царевица
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
6-7 картофа
консервирана царевица
1 опаковка майонеза
1/2 кофичка кисело мляко
кисели краставички
1 кренвирш
сух копър
сол
консервирана царевица
1 опаковка майонеза
1/2 кофичка кисело мляко
кисели краставички
1 кренвирш
сух копър
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се измиват, обелват се и се сваряват в подсолена вода докато омекнат. След това се нарязват на кубчета и се слагат в купа. Добавят се царевица и кисели краставички на вкус, 1 нарязан на дребни парчета кренвирш, сух копър и сол. Всичко се разбърква, изсипват се майонезата и киселото мляко и отново се разбърква. Салатата може да се украси по желание. В случая украсата е от сух копър и царевица.
Пролетна наслада
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 бр. зелена салата
1 бр. краставица
5-6 бр. домати тип Чери
2-3 бр. яйца
сирене
крутони
кашкавал
риган (за сиренето)
сол
олио
оцет
1 бр. краставица
5-6 бр. домати тип Чери
2-3 бр. яйца
сирене
крутони
кашкавал
риган (за сиренето)
сол
олио
оцет
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарежете марулята на тънки ивици и добавете краставицата (нарязана на кубчета). Oвкусете със сол, олио и оцет. Това е основата за вашата салата.
С останалите продукти ще декорирате салатата:
-Нарежете доматите Чери на половина.
-Нарежете сиренето на кубчета и предварително овкусете с риган и олио.
-Нарежете кашкавала на по-тънки ивици.
-Нарежете твърдо сварените яйца и украсете отстрани.
-Сложете крутоните.
За салатата са използвани домашно приготвени крутони.
Начин на приготвяне:
Нарежете 2-3 филийки хляб на малки кубчета. Овкусете с олио и подправки (по желание). Сложете да се пекат в предварително загрята фурна.
С останалите продукти ще декорирате салатата:
-Нарежете доматите Чери на половина.
-Нарежете сиренето на кубчета и предварително овкусете с риган и олио.
-Нарежете кашкавала на по-тънки ивици.
-Нарежете твърдо сварените яйца и украсете отстрани.
-Сложете крутоните.
За салатата са използвани домашно приготвени крутони.
Начин на приготвяне:
Нарежете 2-3 филийки хляб на малки кубчета. Овкусете с олио и подправки (по желание). Сложете да се пекат в предварително загрята фурна.
Празнично предястие с краставици и цедено мляко
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1-2 тънки и прави краставици
200 гр. цедено кисело мляко
суха подправка за таратор
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте и нарежете краставиците на парченца /около 10 см всяко/. Издълбайте дупчици с лъжица във всяко парченце. Напълнете шприц и шприцовайте цветчета върху всяко парче. Поръсете със суха подправка за таратор. Поднесете като предястие.
Салата с печени чушки в буркани
200 гр. цедено кисело мляко
суха подправка за таратор
Измийте и нарежете краставиците на парченца /около 10 см всяко/. Издълбайте дупчици с лъжица във всяко парченце. Напълнете шприц и шприцовайте цветчета върху всяко парче. Поръсете със суха подправка за таратор. Поднесете като предястие.
Салата с печени чушки в буркани
Няма коментари:
Публикуване на коментар