Салати


Зимна салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

500 гр. картофи
2 сварени моркова
2 печени червени чушки
1 кисела ябълка
1 супена лъжица кисело мляко
1 супена лъжица майонеза
праз лук
1 връзка магданоз
сол
олио
ябълков оцет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се измиват и необелени се сваряват, след това ги обелваме и намачкваме с помоща на вилица, поставяме ги в подходящ съд и към тях прибавяме нарязания на дребно праз лук, настърганите моркови и ябълка, печените чушки, нарязани на дребно, майонезата, киселото мляко. Подправя се със сол, олио и оцет на вкус и се поръсва със нарязания магданоз.

Зимна плодова салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 брой помело
2 броя киви
2 броя банан
2 броя мандарина
2 броя ябълка

за дресинга: 
1 супена лъжица карамел
20 - 30 мл тъмен ром
50 гр. кафява захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Плодовете се нарязват на малки кубчета.

В отделен съд се смесват ромът, карамелът и кафявата захар.

В купа на пластове се подреждат различните плодове и се заливат с дресинга. Отгоре се украсява с парченца мандарина и се поръсва с кафява захар.

Салата с китайско зеле и майонеза

оааоао

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 малка глава китайско зеле
1 майонеза
100 гр. сладка царевица
100 гр. шунка
100 гр. кашкавал
1 малка краставица
сол 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Отделете от зелката 4-5 листа (не много големи). Нарежете останалото зеле на ивички, шунката, кашкавала и краставицата на малки кубчета. Смесете всичко, добавете майонезата и царевицата. Посолете и разбъркайте.

Напълнете отделените листи от зелката със салатата и ги подредете в подходяща чиния. Сглобете кръгчетата от цвеклото и оформете като роза. Гарнирайте и поднесете.

Празнична салата `Свещ за Новогодишната нощ`

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за салата: 
майонеза
2 с.л. заквасена сметана
4-5 сварени картофа грах от консерва
кисели краставички
сварени моркови
сладка царевица от консерва
сол

за декорацията: 

настърган кашкавал
настъргани белтъци
настърган морков
настърган жълтък
парченца маслини
царевични зрънца
печена червена чушка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изброените продукти за салатата /количеството е пожелания/ нарежете на парченца и разбъркайте с нарязан магданоз, настърган кашкавал и настърган белтък. Направете фитил от маслини, пламък от настъргани моркови и жълтъци, а панделката е от червени печени чушки. Весел праз

Салата от пресни краставици и извара с орехи

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2 пресни краставици
500 гр. извара
1 ч.ч. смлени на едро орехи
2-3 скилидки чесън
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Добавете към изварата орехите, счукания чесън и сол ако е необходимо. Разбъркайте добре. Сложете в средата на подходяща чиния сместа. Нарежете краставиците на кръгчета и подредете отстрани.


Салата айсберг с макарони и риба тон

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
200 г салата айсберг
консерва риба тон
50 г царевица
50-60 г мариновани печурки
200 г макарони (форма по избор)
сол на вкус
зехтин и балсамико на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Салатата се нарязва, овкусява се със зехтин, сол на вкус и балсамовия оцет. Към нея се добавят гъбките, царевицата и сварените предварително макарони. Разбърква се добре, най-отгоре на салатата се изсипва консервичката риба тон. Ако е в растителна мазнина, към салатата може и да не се слага зехтин.





Шарена салата с картофи

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
6-7 сварени картофа
50 г шпеков колбас
10-15 маслини без костилки
1/2 глава стар лук
1-2 стръка зелен лук
магданоз
1 морков
сол
ябълков оцет
зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме сварените картофи на кубчета. Смесваме с шпеков колбас, маслини, нарязан ситно стар и зелен лук. Подправяме със сол, ябълков оцет и зехтин на вкус. Готовата салата украсяваме с пресен магданоз и настърган морков.

Празнична салата с боб и праз

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
500 гр. боб
2 стръка праз лук
3 бр. лук - средни глави
сол
олио
ябълков оцет
магданоз

за аранжиране: 

домат
краставица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварете боба /да не се разварява/, отцедете го и охладете. Изсипете го в купа, посолете и добавете ситно нарязан лук и нарязан праз на колелца. Овкусете с олио и оцет. Отгоре поръсете със ситно нарязан магданоз. Украсете с розичка от домат и листа от краставица.

Салата от картофи, чушки и царевица

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
4-5 бр. сварени картофа
100 г сладка царевица
2 червени печени чушки
1 с л зехтин
сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварете и обелете картофите. Нарежете ги на кубчета и ги наредете по края на чинията. В оставения кръг до тях наредете нарязаните печени чушки, а в средата сладката царевица. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Тази салата може да се залее с дресинг Винегред. Бърза и вкусна салата !

Салата `Празничен венец`

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
500 г сварени картофи
3 сварени моркова
2 печени червени чушки
200 г майонеза
1 връзка пресен магданоз
сол на вкус
щипка черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварените картофи се обелват и нарязват на ситно, 2 моркова се нарязват на кубчета и смесваме с картофите. Разбърква се с майонезата, сол и черен пипер. Печените чушки също нарязани на ситно.

В голяма чиния нареждаме половината от картофената смес като венец. Отгоре нареждаме нарязаните ситно печени чушки и покриваме с останалите картофи. От сварения трети морков с белачка се нарязват тънки дълги ленти и ги нареждаме върху венеца, като го опасват от горе до долу. Върху тях поставяме точици с майонеза. Украсяваме с листенца пресен магданоз и малки парченца червена чушка. Преди поднасяне охладете салатата. Вкусно и ефектно за празника. Весели празници !!!

Празнична салатна торта

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тортата: 
5-6 бр. сварени и обелени картофа
100 гр. сирене
100 гр. кашкавал
200 гр. майонеза
3 бр. сварени и обелени яйца
2-6 бр. кисели краставички
100 гр. грах
сол 
за снежните човечета: 
200 гр. сирене 
3 с.л. майонеза 
черен пипер на зърна 
парченца сварен морков 

за борчетата: 
тънки филийки краставица 

за декорация: 
ситно нарязан магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
На дъното на салатната чиния настържете картофи. Посолете. Намажете с майонеза. Редувайте настъргано сирене, майонеза, грах, майонеза, кашкавал и т.н. Отстрани декорирайте с наситнен магданоз. Натрошете сиренето и смесете с майонезата. Оформете топчета и сглобете снежните човеци. Направете очи и копчета с черен пипер, а шапките с варен морков. Направете борчета, като навиете лентичките краставица на спирали.

Празнична свежа салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 бр. маруля
1 връзка зелен лук
2-3 бр. репички
1 бр. сварено яйце
сол
зехтин
оцет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте и нарежете марулята и лука на тънки ивици. Подредете в чиния. От репичките нарежете тънки колелца и оформете розички. Отделете жълтъка. Белтъка нарежете на лентички и наредете като маргаритка. Шприцовайте жълтъка в средата. Овкусете преди поднасяне.

Редена салата


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
краставица
домат
сирене
кисело мляко
маслини
чесън
копър
черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Намачкваме сиренето и добавяме малко кисело мляко, черен пипер, пресован чесън, копър - пасираме, за да стане крем. Оставяме го за няколко часа в хладилник. Режем краставицата с белачката и навиваме на кръг, който пълним със предварително подготвената смес. Другото е въпрос на въображение.

Карфиол

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
карфиол
сол
масло
черен пипер
може и подправка по избор

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Карфиолът се задушава под капак 1-2 минути (попарва се). После се овкусява и се полива с малко разтопено масло.




Салата от ендивия, фризе и червено цвекло

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
готов микс салата от ендивия, фризе и червено цвекло
чери домати
зехтин 
лимон 
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Миксът от салата се овкусява със зехтина, сока от лимон и солта. Разбърква се и се прибавят няразаните чери домати.


Eсенна салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
половин прясна зелка 
1 морков
1/2 глава червено цвекло
сол
зехтин
оцет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Зелката се нарязва на ситно, морковът и червено цвекло след като се обели се настъргва на ренде и се смесват зеленчуците в купа. Овкусяваме със сол, зехтин и оцет. Бързо и вкусно !


Редено

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
3 средно големи тиквички 
4 глави лук 
4 домата 
сирене 
зехтин
сол
магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Зеленчуците се изчистват и се нарязват на кръгчета. Редят се в намаслена тавичка в последователност: тиквичка, домат, лук и малко сирене и така докато се изчерпят продуктите. Овкусяваме и печем на 200-220 градуса.

Селска лятна салата с тиквички

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2 домата 
половин краставица
1 грилована на скара тиквичка
100 г сирене
10 бр. маслинки
зехтин
сол
лимонов сок

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязват се доматите и краставицата на кубчета, грилованите тиквички се нарязват на половинки и всичко се овкусява със сол, зехтин и лимонов сок. Отгоре се нареждат маслинки и кубчета сиренце. Прекрасна селска салата за сезона !

Тиквички с кус кус

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
300 г кус кус
1 тиквичка 
1 глава лук 
2-3 скилидки чесън 
олио
1-2 с л зехтин
копър
магданоз 
сол на вкус
черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Кус кусът се сварява в подсолена вода за 10 минути и се отцежда. В загрято олио се задушават нарязания лук, ситно нарязани скилидки чесън и обелена и нарязана на кубчета тиквичка. Ако е нужно се добавя малко вода. Задушава се до омекване. Овкусяваме със сол, черен пипер и нарязан копър и магданоз. Смесва се с отцедения кус кус, разбъркваме с 1-2 с. л. зехтин. Поднасяме с пресни домати.

Бързо и много вкусно, не само като салата, а може и за гарнитура на печено пиле. Добър апетит !

Салата катък с печен пипер

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кофичка кисело мляко 
сирене 
1 буркан (среден, конфитюрен) печен пипер 
1 майонеза

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Печеният пипер се нарязва на дребно. В дълбока купа се изсипват киселото мляко, майонезата. Добавя се нарязаният пипер и се натрошава сиренето. Всичко се разбърква много добре и се сервира.


Салата Свежест

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1кг картофи 
250 гр. майонеза 
връзка копър 
връзка магданоз 
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме картофите. Нарязваме ги, овкусяваме ги, добавяме ситно нарязаните копър и магданоз. Добавяме майонезата. Объркваме добре и оставяме в хладилник за няколко часа.



Картофена салата с царевица

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
6-7 картофа
консервирана царевица
1 опаковка майонеза
1/2 кофичка кисело мляко
кисели краставички
1 кренвирш
сух копър
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се измиват, обелват се и се сваряват в подсолена вода докато омекнат. След това се нарязват на кубчета и се слагат в купа. Добавят се царевица и кисели краставички на вкус, 1 нарязан на дребни парчета кренвирш, сух копър и сол. Всичко се разбърква, изсипват се майонезата и киселото мляко и отново се разбърква. Салатата може да се украси по желание. В случая украсата е от сух копър и царевица.

Пролетна наслада

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 бр. зелена салата
1 бр. краставица
5-6 бр. домати тип Чери
2-3 бр. яйца
сирене
крутони
кашкавал
риган (за сиренето)
сол
олио
оцет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарежете марулята на тънки ивици и добавете краставицата (нарязана на кубчета). Oвкусете със сол, олио и оцет. Това е основата за вашата салата.

С останалите продукти ще декорирате салатата:
-Нарежете доматите Чери на половина.
-Нарежете сиренето на кубчета и предварително овкусете с риган и олио.
-Нарежете кашкавала на по-тънки ивици.
-Нарежете твърдо сварените яйца и украсете отстрани.
-Сложете крутоните.

За салатата са използвани домашно приготвени крутони.
Начин на приготвяне:
Нарежете 2-3 филийки хляб на малки кубчета. Овкусете с олио и подправки (по желание). Сложете да се пекат в предварително загрята фурна.

Празнично предястие с краставици и цедено мляко

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1-2 тънки и прави краставици 
200 гр. цедено кисело мляко 
суха подправка за таратор

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте и нарежете краставиците на парченца /около 10 см всяко/. Издълбайте дупчици с лъжица във всяко парченце. Напълнете шприц и шприцовайте цветчета върху всяко парче. Поръсете със суха подправка за таратор. Поднесете като предястие.

Салата с печени чушки в буркани

  • НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

    • червени чушки - 5 кг
    • чесън - 2 глави
    • магданоз - 1 връзка
    • ЗА МАРИНАТАТА
    • сол - 50 г
    • захар - 100 г
    • олио - 150 мл
    • оцет - 100 мл





Няма коментари:

Публикуване на коментар