Основни Ястия



Елда яхния

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
250 гр елда
1 глава лук
2 моркова
олио
2 ч.л. червен пипер
2 домата
2 скилидки чесън
1 кубче пилешки бульон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Задушете лука, моркова и червения пипер в малко олио. Нарежете доматите, добавете елдата и залейте със 750 мл вряла вода.

Сложете и кубчето пилешки бульон, което е достатъчно за овкусяване, но ако прецените сложете сол. Нарежете и скилидките чесън.

Варете на слаб огън около 12 минути.

Лека крем супа от замразени зеленчуци и червено цвекло

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 пакет микс замразени зеленчуци за супа
1 малка сварена глава червено цвекло
1 глава лук
100 гр, масло
сол
магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сложете около 2 л. вода да заври. Прибавете обеления и нарязан на парченца лук.

Изсипете микса зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, чушка, морков, грах, карфиол). Добавете червеното цвекло, обелено и нарязано. Варете до омекване на зеленчуците.

Добавете маслото и сол на вкус. Свалете от огъня. Пасирайте до хомогенна смес. Гарнирайте с магданоз.

При поднасяне добавете лъжица кисело мляко по желание.

Постни кюфтета

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
5-6 картофа
2 моркова
1 глава лук
шепа магданоз
щипка чубрица
1 к ч ориз
3 яйца
1 с л галета
сол
черен пипер
царевично брашно за овалване
олио за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряват се обелените и нарязани на парченца картофи, моркови и ориза. Прецеждат се от водата, намачквам с вилица и смесваме с нарязан ситно лук, 1 яйце, магданоз, чубрица, сол, черен пипер и галета. Разбъркваме получената смес.

С намокрени ръце се оформят големи кюфтета. Оставих ги да стегнат за 15 минути във фризера.

Изваждаме и овалваме в царевично брашно. Потапят се в 2 разбити яйца и пържим в загрята мазнина от двете страни. Поднасяме с подходяща салата за сезона !

Леща яхния                            


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1/2 пакет леща
1 морков
1 глава лук
около 10 скилидки чесън
2 ч. л. червен пипер
2 ч. л сол
2 ч. л чубрица
1-2 бр. домати
1 чушка
3-4 с.л. мазнина
2 с.л. брашно
1/2 малка глава целина
                                                                  Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода.Добавя се измитата леща и червения пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути.Добавят се настърганите домати и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда се налива още течност.Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.

Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна


Необходими продукти

8-10 чушки
500-600 г кайма
1 глава лук
1 морков
1 настърган домат (или 1/2 ч. ч. домати от консерва)
2/3 ч. ч. ориз
1 ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне:   
за соса:
2 яйца
2 с. л. (с връх) брашно
2 с. л. кисело мляко
200 мл прясно мляко
Лукът и морковът, нарязани на ситно (за по-лесно направо настъргвам моркова), запържвам в 3-4 с. л. олио. Добавям каймата и запържвам, докато стане на трохи.Добавям доматите и оставям да изври течността, а накрая добавям ориза. Запържвам го, докато стане стъклен и след това добавям червения пипер, който също запържвам за около 1 минута и дърпам от котлона.Няма да давам акъл, какви подправки да слагате. Аз слагам по наш вкус – 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. кимион, щипка индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Имало е случаи, да нямам морков или домати. И без тях, чушките си стават. Не е толкова фатално!С чаена лъжичка пълня чушките и това е най-бавната и пипкава част. Трудно е да кажеш, кога една чушка е добре напълнена, защото ако я натъпчеш много, ще се пукне по време на печенето. Но пък полупразна чушка е по-неприятна, нали? Та, напълвам чушките, подреждам в тава и наливам вода, но без да ги покрива. Посолявам и водата. Солта в плънката не е достатъчна да овкуси цяла тава чушки.Пека ги на 180 градуса около 45 минути, обръщам ги и ги връщам за още трийсетина минути във фурната. Ако водата е много извряла, доливам, защото тя ще трябва после за сос.Сега за соса. Преди доста време ме научиха на този номер и от тогава си приготвям соса само така. Продуктите за соса разбърквам на рядка кашичка. Когато чушките са готови, изваждам ги, заливам с кашичката и разбърквам. Направо в тавата. Ако ви звучи странно, не забравяйте, че тавата излиза достатъчно гореща, за да сгъсти соса. Това е. Не я връщам повече в печката.                
                                      
Телешко варено


                                              Необходими продукти:

за бульона:

400 г телешко месо за готвене
1/2 глава кромид лук (стар)
10-15 зърна черен пипер
2-3 с. л. олио
2 ч. л. сол

за ястието:
6 средно големи картофа
3 моркова
1 глава целина
1/2 връзка магданоз (само дръжките)
2-3 стръка целина (с листата)
2-3 стръка магданоз (с листата)
1 с. л. настърган трапезен хрян (със захар)
сол и млян черен пипер на вкус
2 с. л. олио
телешки бульон
Начин на приготвяне:
В тенджера под налягане се поставят продуктите за бульона (лук, черен пипер на зърна, олио, сол) и телешкото, от което са отстранени ципите и е нарязано на готови за сервиране едри парчета. Залива се с вода колкото да се покрие - 2 пръста над месото и сухите съставки (добре е да имате предвид, че при готвене в херметическата тенджера, количеството вода след топлинна обработка остава същото, тъй като изпареното количество течност е минимално). Вари се 40 минути от момента, в който започне да ври. След охлаждане до степен тенджерата да може да се отвори, бульонът се прецежда и в него се добавя вече свареното месо.Зеленчуците за гозбата се режат наедро и заедно с подправките се добавят в бульона. При нужда се долива малко гореща вода (общо количество течност отново трябва да е 2 пръста над сухите съставки.). Овкусява се с паста от хрян, сол и млян черен пипер при нужда. Вари се още 20 минути в тенджера под налягане.Сервира се горещо с листа прясна целина (от средата) и по желание - с мъничко паста от хрян като добавка. Внимание, хрянът люти :) Да ви е сладко!!!
                                                                

Няма коментари:

Публикуване на коментар