Десерти

Пай с банани

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тестото: 
260 г брашно
120 г студено краве масло
2 яйца
1 щика сол
1 с. л. захар
морска сол за печене

за крема: 
750 мл прясно мляко
6 с. л. царевично нишесте
1 пакетче бурбонска ванилова захар
3 с. л. тъмен ром
150 г захар
4 с. л. краве масло
4 яйца

за гарниране: 

4 банана
300 мл животинска сметана
2 с. л. захар
кокосов чипс, но аз слагам стърготини кокосови

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се смесва със солта и захарта. Преди това си пресявам брашното. Прибавя се маслото, нарязано на кубчета и се стрива, докато се получат нещо като трохи, не трябва да е много твърдо маслото. Разбиваме яйцата с тел или миксер. Яйцата и се разбъркват с останалата смес, до получаването на маслено тесто. Тестото се прибира във фризер за 10 минути леко да стегне. След това го точим на тънка кога и слагаме в тава с диаметър около 22-24 см. Поставя се лист хартия за печене или оризова, върху която се изсипва морска сол и се пече в загрята на 180 грл фурна с вентилатор за 10 минути с хартията и солта и още 10 минути без тях, след което се оставя да се охлади.

Прясното мляко за крема се загрява със захарта. В купа се разбиват 2 цели яйца и 2 жълтъка, заедно с царевичното нишесте и ваниловата захар. Смесваме яйчената и млечната смес и готвим да стане крем. Като стане почти готов слагаме маслото. Объркваме. Овкусяваме с рома и объркваме. Бананите се режат на тънки кръгчета. Върху изпечения блат се слага малко от крема, следват бананите на кръгчета, крем, банани, като се завършва с крем. Паят се оставя в хладилник и след това се декорира с разбитата със захарта сметана и запечен на сух тиган кокосов чипс или стърготини.



Обикновени домашни курабии

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
400 гр. кисело мляко /над 2% масленост/
4 яйца /отделяте 1 жълтък за намазване/
1 и 1/2 ч.ч. захар
*** Ако обичате да ви е по-сладко може да добавите още захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода
2 ванилии или 10 мл ванилова есенция
брашно, колкото поеме /на мен ми беше необходимо около 1,200 кг/
орехи или локум /по желание/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресявате брашното. В 2 с.л. от киселото мляко "изгасяте" содата. Останалите продукти разбивате с телена бъркалка (може и с миксер), добавяте изгасената сода към сместа, а след това постепенно добавяте и брашното. Резултатът трябва да е меко тесто, от което да може да оформите топчета.

От тестото оформяте топченца, като във всяко едно топче може да поставите 1/4 орех или локум. Оформените курабии се поставят върху тава, покрита с хартия за печене.

Имайте предвид, че курабиите се надигат по време на печене, затова е добре да оставите достатъчно разстояние между тях. Намазвате курабиите с разбит жълтък (към него може да добавите лъжица олио и прясно мляко) и посипвате със захар.

Печете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна докато придобият леко златист цвят. На мен ми излизат около 40 броя, като преди печенето оформям топчетата с големина малко по-големи от орех.


                                      

Няма коментари:

Публикуване на коментар